IV
Setmana de la Terra a l’IES Xarc
Un any més hem
celebrat al nostre centre la Setmana de
la Terra, uns dies dedicats al patrimoni natural, històric i cultural
d’Eivissa; un patrimoni que, malauradament, cada dia està més malmès. No corren
bons temps per al nostre territori, la nostra mar, la nostra llengua... Cal fer
moltes reflexions sobre el llegat que hem heretat i el que en fem, sobre la
responsabilitat que tenim cada un de nosaltres perquè no es perdi. Que els
joves, que són el futur, el coneguin i aprenguin a estimar-se’l és el primer
pas. Amb aquestes línies vull donar les gràcies a totes les persones que,
desinteressadament, han vingut a compartir amb
nosaltres els seus coneixements i el seu amor per aquest llegat.
Gràcies a en
Toni Càsens de Sant Mateu, en Toni Caramunt i en Juanjo de Can Rei de Sant Miquel per venir
a omplir el nostre centre de bruls de corn i rialles. Gràcies a en Juan Carlos
Rosselló per ensenyar-nos com es fa un bon uc i a ser un bon verro. Gràcies a n’Ana
Planells, sempre tan disposta a venir, per animar l’institut amb els seus cans
eivissencs.
Gràcies a en
Toni Manonelles, col·laborador incondicional, per venir a explicar-nos com es
festejava abans, sense Whatsapp ni Facebook; a en Pep Saliner, per venir, sempre tan generós, a ensenyar-nos a tirar amb
bassetja i a en Juanjo Serra per regalar als nostres alumnes l’experiència del
seu Repte blau i, sobretot, els
ingredients que es necessiten per assolir un somni. Gràcies a na Fanny Tur, per
acollir-nos a l’Arxiu Històric d’Eivissa i mostrar-nos les seues joies. També
per venir a l’institut a parlar-nos de n’Isidor Macabich i de l’Eivissa antiga.
Cal que els adults fem una bona reflexió quan adolescents que ho tenen tot ens
diuen que els hauria agradat viure en una Eivissa com aquella, “amb tants
arbres, sense tant de ciment”.
Moltes gràcies a
la directiva del centre i a tot el professorat que s’ha implicat en
l’organització de la Setmana. Gràcies
a la seua feina hem pogut vestir-nos i menjar com els antics romans, aprendre a
reconèixer les espècies vegetals autòctones, conèixer la vida dels filòsofs que
han viscut a Eivissa, esmorzar amb producte local i ecològic, saber més coses
de sa Conillera, comptar amb un arbre amb herbari virtual, assaborir el gust
d’altres cultures... Un agraïment particular a Laura Marí, Conchi Iglesias,
Toni Guasch, Lídia Riera, i als nostres conserges Edgar i Enrique.
Es mereixen un
agraïment molt especial en Dani Roig, na Celia Ferrer, na Paula Sánchez, na
Núria Atienza i na Maria, en Pere i en Vicent Domínguez que han dedicat tantes
hores a ensenyar a ballar pagès als seus companys, que han muntat una paradeta
fantàstica i que han animat els patis amb els seus balls. Visca les ganes i
il·lusió que hi han posat! També els
lectors i músics que participaren en la lectura poètica dedicada a en Marià Villangómez;
el presentador de l’acte, en Marcel Cabello; la nostra DJ resident, la DJ
Glows; i els músics de la casa que ens
oferiren un gran concert el dia de Sant Jordi. Gràcies a en Ricard Sempere, el
seu director musical. També al grup de Diver 1 per fer-ne el seguiment
fotogràfic i tècnic.
Moltes gràcies a
l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, a l’APIMA del centre, a l’Institut
d’Estudis Eivissencs per la seua col·laboració, i a Can Rich, Can Miquel Guasch
i Sa Pagesa pels seus productes de la terra.
Per últim,
gràcies al Periódico de Ibiza per dedicar-nos unes pàgines al seu diari.
Que l’amor per
aquesta terra nostra duri molts anys!
Meritxell Rius,
professora de l’IES Xarc
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada